Reviews

LiterNautica – Nr. 5 by LiterИautica

pavel_nedelcu's review

Go to review page

3.0

LiterNautica vine și luna aceasta cu idei interesante și cu o grafică de excepție! Textele despre literatură și arta de a scrie se îmbină cu vizite la dentiști, retrospective „împăienjenite”, recenzii oculte, vaci japoneze, scrisori către detectivi de la cei urmăriți și multe, multe altele. Ca întotdeauna, o călătorie culturală mai mult decât stimulantă.

EDITORIAL
Riscuri – Cornel Bălan: O incursiune vis a vis de creșterea copiilor departe de pericolele care, în lumea modernă, par a se fi intensificat în mintea părinților. Aceștia exercită un control total asupra fiilor lor, folosindu-se inclusiv de tehnologie. Nu fără efecte negative, pe care Cornel Bălan le punctualizează excelent în acest articol.

ARTICOL
Ce este literatura? – varianta filosofică – Pavel Nedelcu: La încercarea de a defini ce este literatura, sau ce poate fi considerat literatură, mulți intelectuali au contribuit de-a lungul timpului. Nu s-a ajuns însă la niciun acord, chiar dacă problema s-a pus și filosofic. Se știe că filosofia oferă răspunsuri la orice. Și totuși, dezbaterea continuă până în zilele noastre. Marea bătălie filosofică se dă astăzi între esențialiști și non-esențialiști. O scurtă analiză.

PROZĂ
Înregistrări (2) – Sarah Gerard: Adolescență, droguri, muzică, relații, conflicte cu părinții, Statele Unite ale Americii. Text cu un ritm alert, cum e, de altfel, și viața personajelor descrise. Sarah Gerard, scriitoare americană cunoscută, de ficțiune și non-ficțiune, în traducerea lui Cornel Bălan.

Cu virusul, la dentist – Pavel Nedelcu: (din comentarii) „Un text plin de umor, dar și cu accente satirice. Mi-a plăcut și chiar am râs cu poftă.” - „Ai prezentat aici o mică scenă despre conviețuirea cu pandemia (și o carie), cu umor de calitate, fără prost-gust, exagerări. Mi-a plăcut!”

Nud de femeie sub pin – Alexandra Niculescu: O călătorie în timp și spațiu, de la entuziasmul infantil, naiv și lipsit de pericole, până la situațiile „adulte”, în care păianjenii copilăriei capătă proporții enorme împreună cu conștientizarea mai amplă a situațiilor, și a pericolelor lor.

Ascuțitoarea – Mihai Popa: O analiză obiectivă a lumii academice și a dificultăților ei, în care se pune însă accentul pe relația ciudată de prietenie dintre doi profesori universitari. Fiecare crede că îi datorează celuilalt succesul când, de fapt, ei aparțin aceluiași întreg și se completează perfect.

Prea devreme – Anca Vieru: Un scriitor ajunge să se pună în discuție pe sine și operele sale după o întâlnire stranie cu o bătrână necunoscută, apărută de niciunde. O fi captiv în propria imaginație, sau i se întâmplă cu adevărat? Poveste scrisă bine, ritm alert, amuzantă, final neașteptat!

Înfățișările, capriciile, viciile, flirturile și arabescurile preafrumoasei Ludmila Mila Lui Dumnezeu – Ionuț Cheran: Un text în care din titlu se vede că scriitorul a vrut să se joace. Cu sunetele, cu tema, cu imaginația. Nu și-a pus limite, și a ieșit un potret de personaj de toată pomina!

Rămas-bun – Laurențiu Daniel Ginghină: O poveste care se joacă cu perspectivele, reușind să descrie interiorități psihologice cu aceeași ușurință cu care pătrunde în cadrele externe și interne schimbătoare, abia schițate. Un scriitor ratat, nostalgic, melancolic, se plimbă pe străzile unei Barcelone ploioase după moartea lui Zafon, autor care a reprezentat pentru el un model absolut.

Scriitor, lungul drum către culmi – Grigore Radu: O analiză lucidă a timpurilor literare actuale, care numai proză scurtă nu e (deși are părți fictive), ci pare, mai degrabă, un articol-eseu! Da, e greu să devii scriitor pe merit, mai ales în România. Textul ne povestește sarcastic unele dintre motive.

O vacă japoneză – Tettyo Saito: Pe lângă efectele speciale cu care japonezul LiterNauticii ne-a obișnuit deja (sex, grotesc, sex grotesc), este descrisă pe scurt o dramă psihologică: cea a personajului principal, pe care o aflăm doar la sfârșit. Mi-a plăcut și ideea planurilor narative care se succed, între vis și realitatate, până la întrepătrundere.

Nu-ți irosi viața – Mihail Victus: Clasica vânătoare din literatura polițistă detectiv > criminal nu are, de data aceasta, un sfârșit clasic. Făptașul nu e prins, nu poate fi prins, iar steagul alb pe care îl ridică acesta ajunge la detectiv din considerație „colegială” pentru starea lui de sănătate fizică/mentală. Dualismul între Bine și Rău este anulat atunci când între reprezentații acestuia trebuie să găsească un acord pentru a înceta eterna lor luptă.

RECENZII
Lungul drum al românilor către civilizația europeană – Lidia Trăușan-Matu: Între a fi român și a fi conștient ce presupune asta, câte straturi suprapuse, câte amestecuri culturale, etc. există o distanță pe care o putem acoperi doar prin asemenea lecturi precum cea recomandată în această recenzie.

Grădina potecilor ce se bifurcă, de Jorge Luis Borges – Ionel Riti: O anti-recenzie, un text plin de umor (obținut prin folosirea foarte originală și neașteptat de densă a limbii) care ne ia prin surprindere tocmai pentru că ne înșală toate așteptările!

Sinteză: Camera de chibzuință – Adrian Scriminț: Nu e o glumă, așa cum s-a crezut în redacția LiterNautica atunci când a ajuns textul. Este o recenzie atipică, nu neapărat prin modul în care a fost scrisă, ci pentru că recomandă o carte atipică. O călătorie inițiatică, ocultă, într-o lume culturală pe care puțini o cunosc și o susțin.

LONG LIFE LINTERNAUTICA!
More...