Reviews

Persuasion by Jane Austen

snoapdawg's review against another edition

Go to review page

3.0

This is 5 star writing don't get me wrong. My rating is just based on my personal preference for the story and characters.

lobo1tomia's review against another edition

Go to review page

5.0

A Meggyőző érvek sokáig azért maradt ki, mert mindenhol azt írták, hogy a legérettebb műve és én ettől azt képzeltem, hogy biztos komolyabb és hiányzik belőle az a vidámság, könnyedség ami a többi regényt jellemzi. Pedig dehogy. Sőt.

A történet ugye elég egyszerű, Anne Elliot életébe, környezetébe visszatér a férfi, akibe hét évvel korábban szerelmes volt, s aki eljegyezte, ám a lány felbontotta az eljegyzést, ugyanis sikerült őt családjának és barátainak meggyőzni arról, hogy Wentworth kapitány bizonytalan egzisztenciájára nem lehet egy biztos életet alapozni. Most, hogy újra találkoznak kérdés, mennyire változtak meg, mi történt a régi érzelmekkel és lehet-e még mindent újrakezdeni. Amit persze, Austent ismerve lehet. De nem is kétséges, hogy ez történik, függetlenül attól, hogy a vége felé határozottan izgultam, a sok információ, meg annak mindenféle elhallgatása, a késleltetett találkozások, a félreértelmezett jelenetek a kínossá váló kötelező udvariasság talán pont a szerelmesek ellen játszanak és sose sikerül tisztázniuk a dolgokat. Még szerencse, hogy a kapitánynak vannak jó ötletei, például a levélírás. De lám, Austen tud igazi feszültséget is teremteni.
Na de ami igazán nagyszerű ebben a regényben még, az a kor és társadalomrajz. Legalábbis a világnak azon részét illetően, amit Jane Austen ismert: a vidéki arisztokrácia élete. Ellioték ugye elszegényedett nemesek, s az apa és legidősebb gyermeke erről nem hajlandó tudomást venni. Végtelenül hiúak és szemellenzősök, az orruknál tovább kb. nem is látnak, s az úrhatnám polgár hozzájuk képest labdába se rúghat. Csak felfelé tekingetnek, a látszatnak és a címnek hódolnak be és igazán. S nem sokban különbözik tőlük a legkisebb lány, Mary se, aki úgy képzeli, hogy mindig hátrány éri, pedig sokkal több illetné meg, s nem csak azért, mert az egyetlen férjezett, hanem mert a kisnemesi környezetben, ahol ő forog, mégiscsak a legmagasabb ranggal ő rendelkezik. Szinte hihetetlen, hogy tudott közöttük felnőni Anne, aki nem csak tisztán lát, de ugyanakkor birkatürelemmel is rendelkezik. Mondjuk én elképzeltem, hogy közben forgatja rendesen a szemét, legalábbis remélem azt csinálta, miközben családja újabbnál újabb hóbortjaival és húzásaival szembesül. Aztán meg ott van ellenpólusként két másik család is, ahol sokkal melegebb, bensőségesebb a kapcsolat és ahol a szülők jóval elnézőbbek a gyermekeikkel szemben és hagyják őket a maguk feje szerint menni és választani. A férfiak is elég széles körben vannak reprezentálva, az állhatatos, kitartó Wentworth kapitányon kívül van még romantikus lelkületű fellegekben járó fiatalember, érdekből nyálas csábító, boldog házasságban élő és feleségét vadászattal és saját magába vetett hittel elviselő is.
Szóval jómagam nem csalódtam Austen-ban.

Eredetileg: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2011/01/15/jane_austen_meggyozo_ervek/

psellars11's review against another edition

Go to review page

funny lighthearted medium-paced
 • Plot- or character-driven? Character
 • Strong character development? It's complicated
 • Loveable characters? Yes
 • Diverse cast of characters? No
 • Flaws of characters a main focus? Yes

5.0

I love the storyline but Anne needs to be more assertive. As is true Jane Austen fashion, of course there’s a happy ending… but it takes a while to get to that point. backstory: Captain wentworth and Anne fell in love 8 years before this book takes place. They were engaged to be married but Anne’s friends and family convinced her (hence the title persuasion) to break off the engagement as Charles was a poor sailor and not the esteemed captain he is known as today. Of course he comes back into her life and most of the book is the two characters coming to terms with their love that they still hold for the other person.. and their attempt to determine if the other person feels the same way. Naturally, some of the other side characters get in the way, such as the man who tries to woo Anne, and Louisa Musgrove. But as gossip spreads and kindness prevails, like most Austen novels, Anne finds herself back in the arms of captain wentworth before the conclusion of the book. 

this_is_ami's review against another edition

Go to review page

emotional hopeful lighthearted slow-paced
 • Plot- or character-driven? Character
 • Strong character development? Yes
 • Diverse cast of characters? No
 • Flaws of characters a main focus? Yes

3.0

emar2's review against another edition

Go to review page

emotional hopeful lighthearted medium-paced
 • Plot- or character-driven? A mix
 • Strong character development? It's complicated
 • Loveable characters? Yes
 • Diverse cast of characters? No
 • Flaws of characters a main focus? It's complicated

4.5

isabelmcnicholas's review against another edition

Go to review page

slow-paced

3.0

mermads's review against another edition

Go to review page

4.0

3.5 stars

lazthewhale's review against another edition

Go to review page

emotional lighthearted relaxing medium-paced
 • Plot- or character-driven? Character
 • Strong character development? Yes
 • Loveable characters? Yes
 • Diverse cast of characters? No
 • Flaws of characters a main focus? Yes

5.0

Oh I loved this. 

maggiechristo's review against another edition

Go to review page

Jesus Christ this took so long to read. It's only 250 pages I could have knocked that out quickly but I listened to the audio book which took way too long

patsshelf's review against another edition

Go to review page

boring