Reviews

Piąta Pora Roku, by N.K. Jemisin

mpduarte's review against another edition

Go to review page

5.0

Um fantasia diferente, com várias facetas e questões sociais. Amei a protagonista! Uma das melhores personagens que já li!

penstarling's review against another edition

Go to review page

DNF @ 15%

I'm sure this is a good book but it just wasn't for me. I couldn't do the present tense and 2nd person POV.

bearlienktc's review against another edition

Go to review page

5.0

I so enjoyed the way the story was told and the story itself. I recommend to you whether or not you're a regular science fiction/fantasy reader; it's simply good reads.

spookiieej's review against another edition

Go to review page

adventurous challenging mysterious tense fast-paced
 • Plot- or character-driven? Character
 • Strong character development? Yes
 • Loveable characters? It's complicated
 • Diverse cast of characters? Yes
 • Flaws of characters a main focus? Yes

3.0

The book was very hard to get into, so it took me a while to get through it. I love the concept, but I kept struggling to read. I also didn't really understand what was happening in some parts and it was hard to keep switching perspectives.

Expand filter menu Content Warnings

fairymodmother's review against another edition

Go to review page

5.0

Rusting Earth. Wow! Such an imaginative world: fully realized, with amazing characters and mysteries galore. I can't wait to read the next one. I really enjoyed the voice of the story, and seeing character types we don't see often enough. This is a recommended read for sure.

alexbestwick's review against another edition

Go to review page

Hello this was the best book I've read this year holy SHIT

aravenscroft's review against another edition

Go to review page

adventurous dark sad medium-paced
 • Plot- or character-driven? Plot
 • Strong character development? No
 • Loveable characters? No
 • Diverse cast of characters? Yes
 • Flaws of characters a main focus? Yes

4.0

readingwithmerb's review against another edition

Go to review page

4.0

The Fifth Season is the first instalment in the Hugo award winning fantasy trilogy, The Broken Earth. This introspective novel is based in a world that undergoes seasons, periods in time where natural disasters threaten to end humanity. Thus this world has been ordered in comms, separate groups of people that specialise in certain skills to help survive future seasons. There are also people called orogenes, who harness magical abilities to control nature and their surroundings. We follow three orogenes in this first book, a girl training to become a capable orogene, a young woman on a mission using her orogene abilities, and a mother trying to find her stolen daughter.

I can confidently say I enjoyed this book, especially the world building. This had a fascinating social landscape to navigate, even though there was a dark overtone. This book heavily covers motherhood, exploring the unbreakable bond between mother and child, and the pain it causes a mother to raise a child in a cruel and dangerous world. It took me some time to warm up to the characters, but once I got over halfway through and understood a pivotal aspect to them, well, I fell in love. I care very deeply for these characters and am very excited to see where this series goes from here on out. The only reason this is not a five star book is as that it took me a while to emotionally invested in the events, but I think moving forward I will be more impacted by events.

heini's review against another edition

Go to review page

adventurous dark sad medium-paced
 • Plot- or character-driven? Character
 • Strong character development? It's complicated
 • Loveable characters? Yes
 • Diverse cast of characters? Yes
 • Flaws of characters a main focus? N/A

4.0

Hyvin jäsennelty fantasiakirja, jota lähdin lukemaan takakansitekstiä vilkaisemattakaan. Suosittelen tekemään niin.

Kirja oli kuitenkin sen verran sekava joululoma-aivoilleni, että jätin kymmenen sivun jälkeen kesken - kunnes kokeilin äänikirjaa. Äänikirjana toimi hyvin: minulla ei ollut aikaa jäädä jumittamaan yhtä kappaletta tai lausetta.

Kirja sijoittuu Tyynimaahan (oletettavasti kuten maapallo, mutta Tyynimaa on ainoa manner - ainakin ainoa jolla on väliä), jonka mannerlaattoja Isä Maa repii ja riuhtoo palasiksi, joten mikään ei ole pysyvää, ei fyysinen eikä henkinen. Tieto ja historia ovat kadonneet, jäljellä on vain muutamia Kivitauluja. Tietoa muokataan aina tilanteeseen sopivaksi. Se on harvojen hallinnassa. Teoksen maailmassa ja yhteiskunnassa on paljon, mitä ei selitetä, vaikka ne tuntuvat isoilta asioilta. Ne ovat niin tavallisia kertojillemme, että he eivät kyseenalaista mitään. Heillä ei ole juuri mitään tietoa maailmasta, jossa elävät.
 
Ihmiset tuntevat seismisiä värähtelyitä mielessään, mutta orogeeneiksi syntyneet tuntevat pienimmätkin. He voivat ohjailla ja hallita niitä, saada maasta voimaa muuhun tekemiseen. Tämä on koettu maailman suurimmaksi uhaksi, joten orogeenit ovat yhteiskunnan pohjasakkaa - vahvimpinakin. Jos heidät tunnistetaan orogeeniksi, heidät joko tapetaan tai "koulutetaan" pääkaupungissa Yumenissa täysin muille alistetuiksi. Jos he eivät suostu alistumaan tai eivät pysty hallitsemaan orogeniaansa, heidät tapetaan tai pahempaa.

Viides vuodenaika on (tieteis?)fantasiaa aikuisille. Muutenkin kuin seksuaaliset teemat, oli kirjassa eräs todella graafinen, oksettava kohtaus. Kuten fantasia yleensäkin, on tämäkin yhteiskunnallinen kannanotto. Oman maailmamme korrelaatioiden ohella kirjassa on erityisen paljon orjuutta, esineellistämistä, ihmisyyden riistämistä, alentamista. Maailman kastijärjestelmä ja rasismi oli niin synkkää ja syvää, että pahaa teki. Hiton Vartijat.
 
Teos on mainiosti jäsennelty ja antaa lukijalle paljon ajatuksia, palkiten lukijaa tarjotessaan tälle tilaa keksiä omia teorioitaan, eikä syötä aivan kaikkea kädestä pitäen. (Välillä jäi epäselväksi mitä jollakin asialla tarkoitettiin, mutta se sopi mielestäni kirjan sävyyn.)

Kirjailija on taitavasti kirjoittanut henkilöille erilaiset ja yksilölliset tavat kertoa. Se on myös lukija (kuuntelija)ystävällistä, sillä ei pitänyt aina tauon jälkeen ihmetellä kuka tässä kappaleessa oikein on kertojana. Lukiessa jännitin, miten eri henkilöiden tarinat tulevat törmäämään tässä maailmassa, varsinkin kun en ollut varma aikajanasta. /!Juoninpaljastusvaroitus!
Spoiler Ensin olin hiukan pettynyt lukiessani kertojaan liittyvän juoninpaljastuksen, mutta loppujenlopuksi se vaikuttaa hienolta kerronnan välineeltä. Varsinkin kun siihen oli viittauksia ja siten ahaa-elämyksiä. Olin hyvin kiintynyt jokaiseen kertojaan ja heidän olemukseensa, joten olin yllättynyt, kun kaikki nämä tekstuaalisesti eri tavalla kuvaillut ihmiset olivatkin yhtä ja samaa.
/

Ajattelin noodi-aiheeseen tullessa, että hyi helvetti, en aio jatkaa sarjan lukemista. Mutta taidanpas jatkaa, sillä tämä ensimmäinen kirja on pääasiassa vasta maailmanrakennusta ja moni juttu jäi kiinnostamaan - varsinkin kun kirjan viimeinen lause vihjaa erään teoriani olevan totta.

Expand filter menu Content Warnings