awesome_archaeology's review

Go to review page

adventurous lighthearted reflective tense fast-paced
  • Plot- or character-driven? Plot
  • Strong character development? It's complicated
  • Loveable characters? Yes
  • Diverse cast of characters? Yes
  • Flaws of characters a main focus? It's complicated

3.0

This compilation provided a nice introduction and overview to the Captain America universe. Unfortunately, the various stories are in a disjointed collection and it feels like no single plot is allowed to reach its intended conclusion. 

Expand filter menu Content Warnings

dorinlazar's review against another edition

Go to review page

4.0

Colecția conține trei povestiri. Prima este o poveste inspirată din 11 septembrie, scrisă în mijlocul traumei post-11 septembrie. E o poveste emoțională care atinge mai multe probleme de actualitate atunci, precum cetățenii simpli care sunt confundați cu teroriști doar din cauza rasei. Este și o privire critică la adresa motivațiilor de natură teroristă. Probabil o astfel de povestire scrisă acum ar arăta mult diferit, mult mai autocritic, mult mai tăios, cu mult mai puțin accent pe suferința Americii și mai mult pe suferința teroriștilor. Dar atunci, când rana era foarte proaspătă, nici măcar artiștii nu puteau merge altfel decât pe ceea ce percepem acum ca „propaganda oficială”. Mi se pare foarte interesantă perspectiva.

Următoarele două povestiri sunt legate - „Out of Time” (2005) și „Must There Be a Captain America?” (2011) sunt primele contacte cu Winter Soldier. Bucky nu apare ca erou principal, și chiar dacă e numit aproape obsesiv de câteva ori ca personaj secundar, singurul motiv pentru care l-ai băga în seamă e că deja știi că Bucky Barnes e Winter Soldier. De fapt, Winter Soldier apare doar în câteva cadre, nici măcar nu e numit direct. A doua povestire e ca un fel de moment de reflecție asupra nevoii de a exista Captain America. Cumva are sens legarea ei de Out of Time, nu mi s-a părut că nu ar fi o încheiere a lui Out of time decât pentru că stilul de desenat a fost un pic diferit.

Acum, problemele. Dacă prima mi se pare într-un fel perfectă pentru ceea ce este - e pură, necenzurată, e un fel de document istoric mai degrabă decât altceva, a doua revine la problemele clasice ale benzilor desenate „de masă”. Povestea e superficială, e grăbită, și e deranjantă insistența de a povesti lucrurile într-o manieră neliniară. Dar asta se întâmplă din nevoia de a vinde unui public care nu dorește de fapt să afle o poveste nouă și originală, ci vrea ceva care să îl țină legat de o realitate paralelă, de un „acum” unde sunt super-eroi - de-asta nicio poveste nu poate să înceapă în 1924 sau 1918 sau 1940. Aparent clientul e infantil, el are nevoie să vadă că lucrurile se întâmplă acum, altfel a dat banul degeaba.

Și poate asta e cel mai frustrant la Marvel. Au povești bune, pe fond, dar spuse prost spre foarte prost. În cazul lui Out of Time, mediocru. Combinat cu un excelent pentru prima poveste, a dat nota pe care o vedeți, dar cu multă indulgență.

roxanamalinachirila's review against another edition

Go to review page

4.0

Un volum surprinzător de bun - 3,5 stele Marvel, rotunjite la 4. (Stelele Marvel sunt ca dolarul versus euro: sunt un pic devalorizate).

Conține trei povestiri: „Enemy” (2002), „Out of Time” (2005) și „Must There Be a Captain America?” (2011) (le dau numele în engleză pentru că sunt mai ușor de găsit pe internet așa, în caz că vrea cineva să cumpere un volum și se întreabă dacă l-a citit deja). În ciuda sinopsisului, Captain America nu se luptă cu Soldatul Iernii, ci doar îl zărește timp de o clipă.

„Enemy” e o povestire scrisă post-9/11 și se vede. Spre deosebire de poveștile cu Wakanda și lupta cu lemurienii, în care a fi la un pas de un război enorm e un fapt aproape lipsit de greutate emoțională, aici simți greutatea faptelor reale atârnând asupra evenimentelor fictive. Captain America are o poziție politică cu rezonanță în viața reală, iar scriitorii au încercat să-i dea o greutate de rigoare.

„Out of Time” e o poveste care nu prea pare să se încheie odată cu ultimul număr redat în volum. Pe scurt, Red Skull, marele inamic al lui Captain America, a pus mâna pe un Cub Cosmic (?) și acum vrea să arunce în aer niște orașe ca să-l încarce, inclusiv unul în care se află și el (nuș, probabil are logică), dar e ucis de un asasin necunoscut din motive necunoscute. Steve Rogers își tot amintește lucruri din trecut, inclusiv amintiri modificate, și încearcă să regăsească adevărul. Drăguț, dar nu pot să nu simt că povestea s-a încheiat la momentul nepotrivit.

„Must There Be a Captain America?” e o povestire extrem de scurtă în care Steve Rogers se întreabă dacă mai are sens să poarte costumul „după atâta vreme”. Dat fiind faptul că îl purta în primele două povestiri, întrebarea pare destul de ciudat plasată la finalul volumului. În fine.

Traducerea volumului a fost realizată via o versiune franceză - poate că traducătorii or fi tradus din engleză, nu știu, dar uneori se văd texte în cadrul desenelor, cum ar fi cu ziarul Daily Bugle, care are articole cu titluri precum „Les Avengers se separent” sau Nick Fury are un dosar pe care scrie „Classified - Soldat d'hiver”. Nu e deranjant, doar amuzant.

captwinghead's review

Go to review page

2.0

This is a weird collection. One would think it would simply cover everyone who'd taken on the legacy of Captain America but it only features Cap's first issue, when Steve was Nomad, one time his image was taken over by a racist, and the start of Bucky Barnes wearing the stripes. I'm thinking it was put together before Sam's run as Cap? Either way, 99% of it is older comics and not even the best of the older comics. So, definitely not a recommend from me.
More...