Reviews

The Evolution of Cooperation by Richard Dawkins, Robert Axelrod

jasoncomely's review

Go to review page

5.0

Read this book, before you get into negotiations of any kind.

rbogue's review

Go to review page

5.0

Just how does cooperation evolve? If you followed Darwin’s survival of the fittest, cooperation doesn’t make sense. How do you benefit from sacrificing for someone else? That’s the problem that game theory sets out to solve. Along the way, they found an emergence of cooperation as a normal form of evolving to win in a competitive environment. The Evolution of Cooperation walks through the models and competitions that lead to a better understanding of how we evolved to cooperate.

Click here to read the full review

msmils's review

Go to review page

challenging informative slow-paced

3.0

frits's review

Go to review page

3.0

Het dilemma van de gevangene is een probleem uit de speltheorie dat van toepassing is op bijzonder veel interacties tussen individuen en organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop multinationals er binnen het wereldwijde kapitalistische systeem in slagen landen tegen elkaar op te zetten. De landen zouden veel beter af zijn indien zij zouden samenwerken om zodoende de multinationals te dwingen een groter deel van de koek af te staan voor het welzijn van de bevolking. Wat echter gebeurt, is dat landen elkaar "verraden" door de multinationals binnen te lokken met almaar grotere cadeau's, ten koste van de bevolking, en in het voordeel van de globale aandeelhouders.

Dit boek stelt dat een strategie van leer-om-leer (tit-for-tat) de gezamelijke opbrengst van de "spelers" maximaliseert, en in een ecosysteem van strategieën ook de beste individuele strategie is op twee voorwaarden:

Ten eerste moet het belang van toekomstige interacties groot zijn. Dat wil hoofdzakelijk zeggen dat er een grote kans is dezelfde speler opnieuw tegen te komen, zodat het gekozen gedrag (samenwerken of verraden) consequenties heeft voor de toekomst.

Ten tweede moet er een minimale groep binnen een populatie zijn die een coöperative strategie gebruikt. In een populatie waar iedereen altijd verraadt, kan een individu de leer-om-leer strategie nooit laten renderen. Zodra er echter een groep met deze strategie de populatie binnendringt, zal de opbrengst van deze groep stijgen bij de onderlinge interacties.

Het boek start met de beschrijving van een computertoernooi waar vele verschillende strategieën mekaar bekampen. Daarna toont de auteur aan dat de leer-om-leer strategie ook tot ontwikkeling kan komen in situaties waar de partijen vijandig zijn ( loopgravenoorlog) of geen intelligentie hebben ( bacteriën). Hij bespreekt de interactie van de samenwerkingsstrategie met sociologische fenomenen als etikettering (discriminatie) en hierarchie. Tot slot toont hij aan dat leer-om-leer een stabiele dominante strategie is. In een populatie die leer-om-leer toepast, kan geen andere strategie succesvol binnendringen.

allthatjazz423's review

Go to review page

Required reading for Intro Political Science. Interesting, but I didn't really have time to enjoy it.

mgcclc's review

Go to review page

hopeful informative inspiring

4.5

More...