schokifan01's review against another edition

Go to review page

4.0

Schamlos wurde von den drei Autorinnen Amina Bile, Sofia Nesrine Srour und Nancy Herz geschrieben und ist im Februar im Thienemann- Esslingen Verlag erschienen.

Amina, Sofia und Nancy sind nicht nur alle drei in den 90ern geboren, sie sind auch durch eine gemeinsame Sache verbunden: Ihre Religion. Als junge Muslimas in westlichen Norwegen erzählen sie von der Schwierigkeit sich von den patriarchalen Traditionen ihrer Religion abzukapseln und ein emanzipiertes Leben zu führen.

Anhand von gegenseitigen Interviews erzählen die Autorinnen von den vielen Regeln die sie einzuhalten haben und dass sie als schamlos gelten, wenn sie dies nicht tun. Sie diskutieren über ihre Kindheit und Jugend als Muslimas in Norwegen, über Rassismus, Slutshaming, Schule und Sex. Zwischendurch liest man immer wieder persönliche junger Muslimas, die ähnlich wie Tagebucheinträge gestaltet sind.

„Nicht Teil der Schulgemeinschaft zu sein, macht mich zum Außenseiter. Aber der Versuch, wie alle anderen zu sein, hätte womöglich sehr Biel tiefgreifender Konsequenzen.“ – Seite 375

„Schamlos“ klärt auf über die Schwierigkeit der Integration, die Tabuisierung vieler Themen im Islam und den schwierigen Kampf für Feminismus und Frauenrechte.

Ich interessiere mich schon länger für den Islam und finde es toll von jungen Frauen Einblicke in ihre Lebenswelt bekommen zu haben. Da das Buch größtenteils als Interview gestaltet war, las es sich leicht und flüssig und ich konnte die Informationen nur so aufsaugen. Ein sehr interessantes Sachbuch, dass zum Nachdenken und Nachforschen anregt.

Es bekommt von mir 4 von 5 Sternen. ⭐️⭐️⭐️⭐️/ ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

marieal's review against another edition

Go to review page

2.0

Jeg ble litt skuffa over denne boka, etter å ha sett og hørt forfatterne i andre sammenhenger. Den føles litt enkel og overfladisk, jeg kunne godt tenke meg å lese noe som gikk dypere inn i diskusjonen rundt skam og feminisme i et norsk-muslimsk perspektiv.

alles_allerlei's review against another edition

Go to review page

4.0

4,5 von 5 Sternen

kirst1lucie's review against another edition

Go to review page

5.0

En bok utformet som en samtale mellom de tre forfatterne, ispedd anonyme historier fra minoritetsjenters liv, som tar opp viktige temaer som sosial kontroll, rykte- og sladrekultur, kjønnsdiskriminering, rasisme, seksualitet og ikke minst skam. Jeg er stum av beundring overfor disse tøffe kvinnene som våger å ta plass, rope ut om urettferdighet og ukultur i sine miljøer og samfunnet generelt, og som står opp for det de tror på og kjemper for sine rettigheter. Dette er en utrolig viktig bok som jeg vil anbefale på det varmeste.

maigloeckchen's review against another edition

Go to review page

challenging emotional informative inspiring reflective medium-paced

4.0

mariethelibrarian's review against another edition

Go to review page

5.0

Yass yass yass! More books like this please!

johanna_knivsberg's review against another edition

Go to review page

5.0

Nydelig bok om sosial kontroll. Layouten til boka gjør den spennende og lettlest, med veksling mellom bilder, nydelige illustrasjoner, diskusjonsdeler og korte tekster. Jentene bak boka er utrolig inspirerende og mangler hverken pågangsmot eller humor, på tross av tung tematikk. Alt i alt, en fryd å lese. Jeg er offisielt meldt inn i team Skamløs.

Flere anmeldelser savner forskning, grundigere tekst og mindre muntlig språk. Men det synes jeg er å misforstå hele boka. Mangelen på disse tingene er bokens styrke. På tross av at denne boka er en gave til hele storsamfunnet, er den kanskje først og fremst et manifesto for den oppvoksende generasjon, kanskje aller mest for unge jenter med minoritetsbakgrunn. Og da er det kanskje fint at den er uformell og lettlest. Alle kan forstå denne boka, til og med de aller yngste, kommende feministene og anti-rasistene i blant oss. Og det synes jeg er helt fantastisk.

mariegrim's review against another edition

Go to review page

4.0

En interessant og viktig bok, og selv om jeg vokste opp i et helnorskt ikke-religiøst hjem kunne jeg forsatt kjenne meg igjen i noen av temaene som ble tatt opp. Jeg var kanskje ikke kjempebegeistret for teksten som var skrevet som en samtale mellom de tre kvinnene. Den ble til tider litt for muntlig for meg, og den kunne også trengt en runde til med redigering for å luke vekk noen feil. Samtidig tror jeg at den muntlige stilen kan gjøre det til en bok som er enklere å lese for yngre lesere som ikke nødvendigvis er like vant med å lese bøker av denne typen.

motionocean's review against another edition

Go to review page

4.0

Skikkelig reflektert lesing. Muslimske jenter diskuteres i media hele tiden, bra å lese deres synspunkter og opplevelser. Kreativ måte å lage bok på!

moonightflower's review against another edition

Go to review page

3.0

*3.5 ⭐️s