A review by diedaahh
Echo by Thomas Olde Heuvelt

adventurous dark funny medium-paced
  • Plot- or character-driven? Character
  • Strong character development? Yes
  • Loveable characters? Yes
  • Diverse cast of characters? Yes
  • Flaws of characters a main focus? Yes

5.0

Wat een boek zeg! Ik moet voorop stellen dat ik allesbehalve een snelle lezer ben, maar soms stuit je op een verhaal dat je simpelweg niet kunt wegleggen. Dit is precies wat er gebeurde met Echo. Ik kwam traag op gang bij de eerste helft van het boek, maar daarna kon ik het niet meer wegleggen. Ik heb de laatste 300 pagina's in één ruk uitgelezen zo erg was het. 

Dit is een van de engste boeken die ik ooit gelezen heb. Na het lezen van de proloog was ik al aan een pauze toe. Ik heb het boek meerdere keren moeten wegleggen omdat ik anders niet wist of ik mijn nachtrust wel ging krijgen. Het verhaal is volstrekt origineel en iets dat ik nog nooit eerder gelezen heb. 

De humor en droge Nederlandse uitspraken in het boek kon ik zeker waarderen. Hiernaast vond ik het ook mooi dat het verhaal over een homostel ging. Ik klaag altijd dat ik meer lgbt representatie wil maar áls we dit al krijgen dan staat of een coming-out centraal of de homofobie die het karakter ondervindt als gevolg van hun coming-out. Erg triggering en niet het escapisme waar de community naar op zoek is.  Ik wil een verhaal waarin een koppel gewoon een koppel is en er geen heisa wordt gemaakt over hun seksualiteit of gender. Dit heeft Thomas perfect gedaan. Het lukte hem zelfs om zo doodnormaal over ze te schrijven dat het tot bladzijde 270 duurde voordat ik doorhad dat Sam een man was (Ik schaam me nog steeds dood). 

Ik ga Thomas Olde Heuvelt zijn werk zeker in de gaten houden vanaf nu aangezien Hex er ook al in slaagde om mij de stuipen op het lijf te jagen. Zijn verhalen zijn meeslepend, altijd origineel en hebben ook nog eens de nodige humor.