A review by peresr
Mecha Samurai Empire by Peter Tieryas

3.0

Voleu tenir la sensació d'estar immersos en un anime, però on tot rau en la capacitat descriptiva de l'autor i de la teva pròpia ment per poder-te desplaçar a un món ple de robots gegants al servei d'un govern absolutista? Benvinguts a Mecha Samurai Empire!

En aquest nou llibre en [a:Peter Tieryas|4608186|Peter Tieryas|https://images.gr-assets.com/authors/1349105860p2/4608186.jpg] abandona el gènere més thriller de [b:United States of Japan|25809801|United States of Japan (Mecha Samurai Empire)|Peter Tieryas|https://i.gr-assets.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/books/1448422383l/25809801._SY75_.jpg|45665794] i s'aboca totalment al subgènere militarista de la ciència-ficció, terreny tradicional de grans autors com a Scalzi o Haldeman (sense, però, arribar al seu nivell ni de bon tros) amb un protagonista típic "underdog" que per circumstàncies diverses es troba en punts històrics d'inflexió que li canviaran la vida (o no).

He gaudit força amb aquest llibre, la lectura és fàcil, l'acció trepidant i és prou fàcil empatitzar amb els protagonistes. Per gaudir de la trama, però, has d'aconseguir ignorar el punt històric en què se suposa que la trama succeeix i altres mancances bàsiques que, per mi, afecten i molt la versemblança de l'univers plantejat; això sí.

Tinc la sensació que els defectes que detecto en els dos llibres són fruit de mancances pròpies de l'autor així com limitacions psicològiques/ideològiques d'ell mateix o forçades per l'editorial/mercat.
Igual que en l'anterior volum, la idealització del que se suposa que eren els EUA abans que l'imperi Japonès guanyés la guerra no es correspon gens ni mica amb com era la societat dels EUA als anys 30-40 del segle XX (excepte si ets un home blanc, clar); per mi, l'autor cau en l'error de l'anacronisme i presentisme quan intenta fer els lligams de la novel·la amb el passat; un passat que en aquest segon volum és totalment irrellevant.
A banda, al llarg de la trama hi ha una sèrie d'afegitons totalment secundaris que no acaben d'encaixar, però que veus clarament perquè són allà en llegir els agraïments del final del llibre. En la majoria dels casos, passen bastant desapercebuts, però hi ha un cas en concret (relacionat amb Espanya) que patina totalment; altre cop degut a la manca de recerca històrica de l'autor.

Malgrat haver gaudit amb la lectura, els errors que he mencionat em van fer acabar el llibre amb la sensació que podria haver sigut molt més en mans d'algú més capacitat i menys parcial. Una llàstima.