A review by ms_smith
A csudálatos Mary by P.L. Travers

adventurous emotional hopeful lighthearted fast-paced
  • Plot- or character-driven? Character

4.0

Gyerekkorom egyik kedvence volt ez a könyv, anyu mindig ebből olvasott fel nekem és az öcsémnek esténként. Aztán egy költözés alkalmával valahogyan elkallódott; azt hittem már nincs is meg, így tavaly amikor a padlást takarítottuk volt ám meglepetés, amikor egy dobozban megtaláltam a gyerekkori könyveinket, köztük a Mary Poppinst is. :)
Felnőtt fejjel újraolvasva is nagyon szép emlékeket ébresztett bennem, habár ez szerintem főleg a nosztalgia faktornak köszönhető. Nekem nagyon fontos, hogy szeressem az adott főszereplőt is, hogy kellemesen teljesen az olvasási élmény és ez esetben ez nem nagyon volt meg. Mary karaktere, kerek-perec kimondom, kimondottan idegesítő és negatív volt a számomra. Az állandó oktalan mogorvasága a gyerekek felé és az, hogy folyamatosan csak a kirakatokban nézegette magát nagyon nem tette szimpatikussá. Ez pedig természetesen gyerekfejjel még nem tűnt fel, vagy nem így maradt meg bennem, ezért ezen meg is lepődtem.
A könyv szerkezetileg akár egy novelláskötet is lehetne, mivel nem egy cselekménysorozatot ír le, hanem a Banks gyerekek és Mary különböző kalandjait majdnem egy éven át, mielőtt as szél irányt változtatott volna. Kedvencem a "John és Barbara története" volt, ami a két legfiatalabb Banks ikerről szóló aranyos, ámbár melankolikus történet a gyermekkori ártatlanság elvesztéséről. A többi történetet is élveztem, össze tudtam hasonlítani azzal amikor gyerekkoromban hallottam őket először, és sok emlék is beugrott közben. :)