A review by cgcang
Tavan Arasındaki Buda by Julie Otsuka

4.0

Tavan Arasındaki Buda, okuduğum sıradışı sayılabilecek kitaplardan.

İlginç bir tekniğin ürünü. Bütün kitap, anlatıcılar değişse de, birinci çoğul kişi gözünden anlatılıyor.

Mercek altına aldığı dönem, toplumsal yapı ve kişiler dolayısıyla bu teknik okurun kişilerle empati kurmasını kolaylaştırıyor denebilir, buna karşın yer yer yorucu da oluyor.

Anlatılan, bir yoksulluktan ve yoksunluktan kalkıp bir başka yoksulluğa ve yoksunluğa ulaşmak için güç yolculuklardan geçen Japon kadınlarının öyküsü. ABD'de Japon olmaya, Japon kadını olmaya, yoksul Asyalılar olmaya, yaşam savaşımı vermeye, bir toplumda ve yaşamda kendine bir yer açmaya yönelik bir savaşımın öyküsü. Ve ayrımcılığın, savaşın, düşmancıllığın, dışlanmanın öyküsü.

Tekniği ve tarzı dolayısıyla bir dertleşme gibi de okunabilir, bir tür sözlü tarih çalışması gibi de.

Konusu, tekniği ve dili dolayısıyla aslında kadınların ve Japonların kitabı daha bir ilgiyle okumalarını beklerim. Tabii, biz burada anlatılan tarihsel koşul ve dönemlere toplum olarak daha uzağız. Belki de Japonların ABD'de uğradığı ayrımcılığı pek çok kişi bu kitapla öğrenmiştir, özellikle Türkiye'de.

Kitapla özel bir bağ kurduğumu söyleyemeyeceksem de, ilgiyle okuduğumu belirtmeliyim. Bu tür bir teknik ve anlatım, yalnız buradaki konu için değil, pek çok toplumsal trajedi için uygun olabilecek, ilginç bir yönteme dayanıyor. Herkesin hoşuna gitmeyebilir ama beni çok da tırmalamaması bile bence yeterince değerli.

Bütün bunlar göz önünde bulundurularak, olası eleştirileri yersiz ve haksız bulmasam da, ilgimi çekmesi dolayısıyla kitabı beğenmiş sayılırım herhalde. Bu nedenle kitabı özel olarak içimden geçtiği gibi değil, biraz daha nesnel bir bakışla notlandırmaya çalıştım.

Çünkü ilginç bir yerde duruyor, kendimce hakkını vermekte yarar görüyorum.