A review by fipah
Twee oude vrouwtjes by Toon Tellegen

5.0

Krásne.

Jednoduché, poetické a, prirodzene, už len z názvu melancholické, no nie vyslovene temne. Knižka je ako zborník samostatných kapitol na maximálne dve malinkaté stránky. Tieto minipríbehy na seba priamo nenaväzujú no spájajú ich postavy - dve staré babky. A ich malý byt.

Táto forma ma mimoriadne zaujala - raz sú babky zamilované, raz bývajú inde alebo majú iného suseda so zvláštnym konaním, inokedy jedna umrie či len tak život plynie. Sú akoby vždy trocha inými ľuďmi, mám dojem akoby to neboli ani tie isté dámy - nie je to pre knihu podtstané. S minimálnym množstvom slov autor povie naozaj veľa - jeho nápady - zmierenie sa s vlastnou smrťou, vlastnou akosťou, pominuteľňosťou - a život a láska starých dám sa ma veľmi dotkli. Tieto všetky pocity silno presakujú krátkou každodennosťou i výnimočnosťou udalostí v živote istých dvoch bližšie nešpecifikovaných dám. Zastupujú možno kohokoľvek.
Dve bytosti.

Láska je autorom podaná tak čisto.
Bez rodu, bez pohlavia, bez politiky - je to úplne nahá láska bez ošatenia, ozdôb a širšieho situačného ukotvenia. Len cit, niečo prenádherné, vzájomné.

Dokonalé.