A review by leonidasm
Το Βιβλίο του Ντάνιελ by E.L. Doctorow

4.0

Ο Doctorow γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ένας πολιτικοποιημένος αριστερών πεποιθήσεων συγγραφέας. Στο βιβλίο του Ντάνιελ καταπιάνεται με την ιστορία των Ρόζενμπεργκ που εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ για κατασκοπεία.
Πάνω σε αυτό στήνει μια μυθοπλασία που πατάει σε πραγματικά γεγονότα, το αγαπημένο του δηλαδή μοτίβο, αλλά εδώ το γράψιμο του δεν έχει σχέση με οτιδήποτε άλλο έχω διαβάσει δικό του και είναι το τέταρτο βιβλίο που διαβάζω.
Η αφήγησή του αλλάζει από πρωτοπρόσωπη σε τριτοπρόσωπη ακόμα και στην ίδια σελίδα, οι χρονικές στιγμές από τη μια παράγραφο στην άλλη μπορεί να απέχουν 10 χρόνια χωρίς να το περιμένεις και αυτό σου δημιουργεί αρχικα ένα μπέρδεμα και μετά απλά καταλαβαίνεις και χρειάζεται να αφοσιωθείς και να συγκεντρωθεις στην ιστορία που έτσι κι αλλιώς είναι από μόνη της δυνατή.
Εκείνος αν τα καταφέρει να σε βάλει στο λαβύρινθο του, τελειώνοντας θα έχεις διαβάσει ένα βιβλίο που θα το σκέφτεσαι για καιρό και θα ψάχνεις λεπτομέρειες της πραγματικής ιστορίας ή θα σε χαώσει και θα το τρέξεις ή θα το παρατήσεις.
Λεπτομέρειες για την υπόθεση έχουν γραφτεί από άλλους εδώ μέσα, εγώ θα παραθέσω μόνο μια φράση που επαναλαμβάνεται στο βιβλίο και λέει πολλά ακόμα και για την εποχή που ζούμε, τρεις μόνο λέξεις.
Ακόμα μας γαμάνε.