A review by lubostar
Zostup do Maelströmu by Edgar Allan Poe

1.0

Predchadzajuce zbierky Poeovych poviedok boli okej, ale toto je asi vyber toho najhorsieho co Poe kedy napisal.

Dobrodruzstvo Hansa Phalla - toto uplne zabil. 50 stranova poviedka, ktora mi pripomenula casy, kedy som pisal protokoly z fyziky. 50 stran protokolu fakt nechces citat. Citatel potrebuje ocelove nervy, alebo uchylku v sebatryzneni, aby tuto zbierku nehodil von oknom uz v prvej polovici tejto "poviedky". Soryjako, pochopil som o co v nej Poeovi islo, ale to iste by sa dalo napisat aj na menej stran, a mozno aj zabavnejsim stylom. Napr poviedka Mesmericke Odhalenie z tejto zbierky bola podobneho razu, ale nebola zbytocne dlha, a bola 100x zaujimavejsia a putavejsia (pockat... 100 x 0 sa rovna... shiiiiit).

Lyricke poviedky, ktore nemaju dej, ale su iba sposobom vyjadrenia myslienok autora, ma akosi vobec nebavia. V tejto zbierke je takych poviedok az polovica (Rozhovor E a Ch, Rozhovor M a U, Ostrov Vil, Sila Slov).

Zostup do Maelstromu a Pribeh zo Skalnatych Hor tuto zbierku ako tak zachranuju. Ak by som hodnotil iba tieto dve poviedky samostatne, tak dostanu asi 4 hviezdicky, ale zbierka ako celok ma u mna 1 hviezdicku.