A review by iriswindmeijer
Het geheim van Gent by Steve Berry

3.0

Mysterie, kunst, een oude stad, een complot waarbij het Vaticaan betrokken is: Het geheim van Gent bevat genoeg ingrediënten om mijn interesse te wekken. Met de Dan Brown-achtige sfeer en de combinatie van fictie en (historische) feiten ontvouwt zich een mysterie in Gent…

In de proloog wordt je meteen meegenomen naar 1428: in dat jaar was Jan van Eyck op geheime missie in de Franse Pyreneeën. Dit trekt meteen de aandacht: hoe zal Berry dit gaan koppelen aan het heden? In Het geheim van Gent wordt er regelmatig door middel van flashbacks en verhalen de historie van de verschillende personages en gelovige groepen belicht. De historische uitleg kan wel de snelheid uit het verhaal halen.

In het heden volg je ook verschillende karakters. Als eerste leer je UNESCO-onderzoeker Nick Lee kennen, die op bezoek gaat bij zijn goede vriendin en ex Kelsey Deal in Gent. In plaats van met Nick trouwen, heeft ze de beslissing genomen om non te worden. Kelsey werkt als kunstrestaurateur aan het schilderij Het Lams God, geschilderd door de broers van Eyck. Het schilderij is door de tijd heen al dertien keer vernield, ontmanteld of gestolen. Maar dan komt Nick per toeval het verdwenen paneel op het spoor – en het blijkt dat deze niet zonder reden was verborgen.

Maar het verhaal wordt ook verteld vanuit het perspectief van perfectus en kunsthandelaar Bernat de Foix, kardinaar Hector Fuentes, en zuster Claire. De combinatie van verschillende perspectieven zorgt ervoor dat je als lezer geboeid blijft. Op deze manier belicht Berry het verhaal van alle kanten en is er weinig onbekend voor de lezer, maar des te meer voor de personages. De hoofdstukken zijn kort en het tempo is hoog, waardoor deze wisselingen van perspectief er juist voor zorgen dat de hedendaagse hoofdstukken me in het verhaal zogen.

En dan zijn er ook nog wisselingen in locaties: Gent, Carcassonne en de Pyreneeën. Toevallig was de Tour de France op televisie toen ik dit boek las, en had ik net Château Comtal, het kasteel binnen de stadsmuren van Carcassonne voorbij zien komen. Maar dat was niet eens nodig: Berry schrijft zo levendig over de locaties dat het voelt alsof je erbij bent en door de straten loopt.

Het Christelijke geloof heeft in het verleden vaak verschillende afsplitsingen gehad. In Het geheim van Gent komen meerdere van zulke groepen voorbij: de katharen, het Vaticaan, de Maagden van Sint-Michiel en meer. De verschillende belangen van deze groepen zorgen ervoor dat ze botsen en onderling wantrouwen zorgt voor geheimen. En nonnen die rake karaktetrappen kunnen uitdelen, kardinalen die niet bang zijn om iemand om zeep te helpen en een geheime missie zorgen voor spanning in Het geheim van Gent.

De combinatie van kerkelijke complotten en wisselende perspectieven zorgen ervoor dat de spanning in Het geheim van Gent op een constant peil blijft. De historische toelichtingen (deels feit, deels fictie) geven je achtergrond, maar vooral de hedendaagse hoofdstukken wisten mij te trekken. Voor fans van Dan Brown en Jeroen Windmeijer is Het geheim van Gent echt een aanrader!

Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/het-geheim-van-gent-steve-berry/