A review by sarrehs
Vägen till Jerusalem by Jan Guillou

4.0

Jag har sett filmerna men som vanligt är böckerna bättre. Man förs verkligen tillbaks i tiden till då elektriciteten skulle anses som svart konst och ända sättet att ta sig fram var med häst eller gå. Det var dåliga levnads förhållanden och äktenskapen var inget mer än ett byteskontrakt.
Roligt, genomtänkt och förmedlat på ett bra sätt som talar till våran tid, vilket jag anser är något av det viktigaste när man skriver historisk fiktion.

Det finns tydliga paralleller mellan dåtidens Sverige och det religösa/fördomsfulla antydningar om islam och dess anhängare och dagens skräck för terrorister och islamister, det är som en ond cirkel som aldrig tar slut. Tyckte även att det pekade ut bristerna i det religösa systemet där vissa synder kan bli förlåtna 'bara sådär' och andra som man själv ansåg vara mindre syndiga och ett misstag blir man bestraffad för hela sitt liv? Dråp, fylla, skamligt samlag. Allt det går att förlåta, men obehindrad men lite sent insedd kärleksrelation kan dra en ner i fördärvet? VAD FAN?
Arn är en civiliserad man i ett dåtidens 'ociviliserade' samhälle, vi skulle nästan passa in like bra som han gjorde, haha. Riktigt roligt att se och han är en riktigt mysig och ärlig karaktär att följa.

LÄS DEN.