A review by cinnamonfox
Шоколад на крутом кипятке by Laura Esquivel

adventurous emotional informative reflective tense fast-paced
  • Plot- or character-driven? A mix
  • Strong character development? No
  • Loveable characters? Yes
  • Diverse cast of characters? No
  • Flaws of characters a main focus? No

4.0

 În perioada revoluției mexicane, când fiica cea mai mică din familie nu are voie să se mărite, menirea ei fiind să aibă grijă de mamă până la moartea acesteia, Tita de la Garza este nefericită. Mezina familiei, Tita se îndrăgostește nebunește de Pedro, dar mama ei, Elena, îi taie orice avânt, făcând-o pe una dintre surorile mai mari să se căsătorească cu Pedro. Astfel, Tita rămâne a fi responsabilă pentru îngrijirea mamei, e nevoită să vadă cum o altă femeie îl are pe bărbatul inimii ei și își petrece existența preponderent în bucătărie. Aici, Tita își îneacă amarul în arta culinară, scoțând la iveală cele mai delicioase feluri de mâncare, implementând rețetele familiei și observând cum se schimbă lumea din jurul ei.
Ca apa pentru ciocolată de Laura Esquivel este un roman ce pune accent pe teme precum construcția familiei tradiționale, evenimentele istorice și cum acestea conturează o persoană, impactul pe care-l poate avea o mare pierdere. Deși simte că Pedro este pierdut pentru ea, Tita nu devine o umbră a propriei persoane, continuând să muncească și mai ales, să gătească cu dragoste pentru cei din jur. Totuși, doarta îi aduce tot felul de surprize, iar evenimentele sunt deseori legate de felul în care tânăra pregătește mâncarea.
Laura Esquivel împletește abil povestea cu rețetele bucatelor pe care le gătește Tita, astfel încât între acestea se creează o legătură magică și sacră, menită să schimbe realitatea. Personajele sunt variate și bine amplasate în acțiune, iar realitatea istorică în care are loc acțiunea este abil conturată. Mi-a displăcut matroana familiei, mama Elena, o ființă dură și nemiloasă, ipocrită și crudă, care ajunge să umbrească existența Titei. Tita, la rândul ei, e o fată ca oricare alta, cu vise și aspirații, conștientă de realitatea pe care trebuie să o îndure, dar deloc dornică să o accepte.
Ca apa pentru ciocolată este un volum fascinant prin puterea pe care o poate exercita un om în viața altuia, capacitatea individului de a vedea și partea bună a situației, dar și a multitudinii de rețete culinare pe care Tita le împărtășește cu drag cititorului.
Vă recomand acest volum dacă vă interesează construcția unei familii mexicane de la începutul secolului trecut și dacă vă plac lecturile unde mâncarea reprezintă o temă de bază.