A review by cinnamonfox
Go Tell It on the Mountain by James Baldwin

challenging dark emotional reflective sad medium-paced
  • Plot- or character-driven? A mix
  • Strong character development? It's complicated
  • Loveable characters? It's complicated
  • Diverse cast of characters? No
  • Flaws of characters a main focus? It's complicated

4.0

Go Tell It on the Mountain de James Baldwin este un volum ce relatează povestea unei familii de afro-americani din America din anii 1930, accentul punându-se pe băiatul cel mare al familiei, John Grimes. John se apropie de vârsta de 14 ani și simte că viața i se scurge printre degete. Tatăl lui, pastor la o biserică penticostală, e un bărbat sever, evlavios până la o formă de manie și violent cu familia sa, afișând o atitudine ostilă mai ales față de John. La vârsta la care orice adolescent își descoperă identitatea, își testează limitele și încearcă să navigheze prin marea de sentimente de care e asaltat zilnic, John trebuie să se comporte ca un adult, să facă totul exact cum îi dictează tatăl său și să nu aibă o opinie despre propriul drum în viață. Cartea debutează cu principala dilemă a lui John: de când era mic, tatăl lui a decis pentru băiat că acesta va deveni pastor, însă John simte că legătura lui cu Dumnezeu nu este deloc similară cu cea a tatălui său, iar ideea de a deveni pastor îi e străină și chiar îi crează repulsie pe alocuri.
Volumul semnat de James Baldwin are foarte multe elemente autobiografice, prezentând realitatea populației de afro-americani din Harlemul din 1930. Această perioadă de tranziție este portretizată amănunțit, fără însă ca personajele să discute activ despre trăirile lor. John copilărește într-o epocă a schimbării majore, făcând parte dintr-o generație nouă. Dacă bunicii copiilor de vârsta lui John s-au născut în sclavie și au trăit pe plantație, iar părinții au fost prima generație de afro-americani liberi, care au plecat în masă din Sud pentru a veni în statele din Nord, John este generația care s-a născut la oraș, care nu a văzut ororile de pe moșiile oamenilor albi, prima generație care privește spre viitor ca spre ceva bun, un drum deschis, cu multe posibilități.
Deși povestea îl urmărește în general pe John și gândurile acestuia, cititorul are parte și de perspectiva altor membri ai familiei - a mătușii rebele, Florence, a mamei nefericite, Elizabeth, care trebuie să aibă grijă de casă și de droaia de copii, mereu aflându-se cu capul plecat în fața tatălui, și a capului familiei, Gabriel, tiranul și stăpânul căminului. Vocea narativă este cât se poate de neutră - nu încearcă să facă un personaj să pară rău sau bun, lăsând cititorul să decidă pentru el. Totodată, e un artificiu în roman ce mi-a plăcut mult. De la John aflăm cum sunt membrii familiei lui, dar el este copilul și nu i-a cunoscut pe adulți decât prin prisma rolului pe care-l au în viața lui, de părinți sau mătușă. Dar atunci când autorul ne ghidează în mintea celor trei personaje - Florence, Elizabeth și Gabriel - vedem cum a fost viața fiecăruia până în momentul narațiunii, iar poveștile pe care le au de spus, evenimentele prin care au trecut și trăirile care le-au ghidat cele mai importante decizii îi transformă în niște personaje complexe, oferind oarecum răspunsuri pentru comportamentul lor din prezent.
Go Tell It on the Mountain e un volum în care se dezbat cu iscusință, fără a fi obositoare, teme precum religia și credința, familia și sexualitatea, dar și rasa și violența domestică în toate formele sale. Deși povestea urmărește în principal conflictul lăuntric pe care-l are John - dorința lui de a nu fi pastor și de a duce o viață simplă, nu dependentă de biserică, prin intermediul gândurilor personajelor cititorul are acces la portretizarea realității pe care au trăit-o afro-americanii în acea perioadă istorică. Scriitura lirică oferă o notă aparte narațiunii, e imposibil să nu treci prin o multitudine de stări împreună cu personajele sau să fii indiferent la poveștile lor de viață.
Dacă vă interesează subiectul - viața primelor generații de afro-americani dupa abolirea sclaviei, relația adolescentului cu religia și conflictul rasial mocnit din anii 1930 din SUA, vă recomand să lecturați acest volum.