A review by naiapard
Singur: viața lui Mihail Sebastian by Tatiana Niculescu

5.0

O nouă superbitate de carte din partea unei autoare care a intrat în canon pentru scriitura memorialistică de calitate; aprobată și confirmată.

O carte pe Mihail Sebastian era aproape, ca din oficiu, de așteptat după lansarea de succes a Seducătorului domn Nae.

Mai ales cum, din ce în ce mai des, personalitatea lui Mihail Sebastian a reînceput să intre în atenția publicului, crescând de la o figură de nișă a literaturii interbelice, studiat și amintit numai în cursurile de la Litere, într-o persoanlitate solubilă cu creații care încă reverberează prin societatea și cultura noastră.

(*în acest giph nu este Mihial Sebastian)

Cartea asta reușește să redea atmosfera interbelică mai bine decât orice video de pe YouTube, de pe canalul Arhivelor Naționale române.

Cartea asta se citește cum se vizonează un documentar: cu sufletul la gură, cu o fascinație morbidă față de dezastrul care va urma și cu toată inima bătându-ți în surdină. Uiți de tine și te pierzi în text când citești.

Te copleșește cu informații fascinante prin detaliile lor minuțioase și cu totul cuceritoare în felul în care par să se potrivească împreună pentru a forma un puzzel mai mare.

Ca de exemplu, un pasaj în care se redă puțin imaginea haosului instituțional creat după primul război mondial când noul regat al României era cu mult mai extins:

,,Sistemul școlar al vremii e primul afectat de realitatea teritorială și politică neprevăzută a României Mari. Fostele instituții de stat, nici ele bine închegate, se adaptează din mers la teritoriul atât de diferit cultural, economic, etnic si religios al întregirii. România de după razboi nu mai este „o țară mărită, ci o altă țară. Cu atât mai mult cu cât între noile noastre hotare încap trei ramuri de oameni trăiți în trei civilizații felurite”, va reflecta la maturitate Iosef Hechter. Cele trei ramuri de oameni trăiseră până nu demult în cele trei imperii fărâmițate de război: Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Rus si Imperiul Otoman." pp.37-38

Cartea asta m-a încâtat nespus. Aștept cu nerăbdare o nouă capodoperă de la această autoare și îi doresc la cât mai multă inspirație și odihnă pentru a mai scoate astfel de bestseller-uri.

Instagram\\my Blog\\