A review by laurieisreading
Vuurbloed - Twaalf en het Bevroren Bos by Aisling Fowler

4.0

Twaalf en het bevroren bos is het debuut van de Britse Aisling Fowler en is eveneens het eerste deel van een nieuwe jeugdboekenserie, Vuurbloed. Het verhaal gaat over Twaalf die alles heeft opgegeven om toe te treden tot het jagersfort. Tijdens het afleggen van de eed heeft ze afstand gedaan van haar naam, daarom is ze nu een nummer. Twaalf en de andere leerlingen trainen keihard om een echte jager te worden, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Als het fort op een dag wordt aangevallen wordt een medeleerling ontvoerd. Twaalf besluit haar te gaan zoeken, ook al brengt ze zichzelf daarmee in gevaar. Fowler en vertaler Maren Mostert nemen je mee op een reis vol avontuur in een winters prehistorisch landschap. Lukt het Twaalf om haar medeleerling te redden en het zelf te overleven?
Al in het eerste hoofdstuk weet de auteur de lezer mee te nemen in het verhaal. Twaalf wordt geïntroduceerd en het wordt direct duidelijk dat ze niet op haar mondje is gevallen. Ze vindt het lastig om zaken over zich heen te laten komen en vecht direct terug als iemand iets doet of zegt wat haar niet zint. Hierdoor raakt Twaalf dikwijls in de problemen wat haar vaker dan haar lief is een bezoekje aan de stamoudsten oplevert. Deze stamoudsten worden kort geïntroduceerd, maar er wordt niet te diep op hen en de bijbehorende stammen ingegaan. Al snel leer je Twaalf van een andere kant kennen. Ze moet voor straf een nacht in de kerkers doorbrengen en tijdens deze straf wordt het fort aangevallen. Als Twaalf erachter komt dat medeleerling Zeven is ontvoerd aarzelt ze geen seconde, ze wil haar meteen zoeken. Het karakter van Twaalf is vrij complex: het ene moment is ze boos en vecht ze, het volgende moment is ze zorgzaam en durft ze zich meer open te stellen. Fowler heeft deze beide kanten van het personage goed weer weten te geven waardoor Twaalf echt aanvoelt.
Naast Twaalf spelen er nog meer personages en wezens een rol in het verhaal. Deze zijn eveneens goed uitgewerkt en krijgen verschillende karaktereigenschappen mee. Dit is kenmerkend voor een jeugdboek. Er zitten verschillende personages in het verhaal met zo hun eigen karaktereigenschappen. Deze karaktereigenschappen zijn op een zodanige manier uitgewerkt dat andere personages hier belangrijke lessen uit trekken. Zo moeten ze elkaar leren accepteren en leert Twaalf dat er veel meer is dan de stammen waartoe haar medeleerlingen behoorden. Een nummer en een stam zeggen niets, het gaat om de persoon die je wilt zijn. “Wees wie je wilt zijn” is een van de belangrijkste lessen die Twaalf heeft geleerd en die haar verder brengen. Tijdens het lezen kom je erachter dat ze deze wijze les al vroeg heeft geleerd. Door middel van flashbacks neemt de auteur je mee naar het verleden van Twaalf. Hierin wordt duidelijk wat er is gebeurd waardoor ze zich bij de jagers heeft aangesloten. Deze flashbacks zorgen ervoor dat je verder wilt blijven lezen omdat je de puzzel wilt kunnen leggen.
De wereld waarin het verhaal zich afspeelt is rijk aan aspecten die dit tot een avontuur voor jong en oud maken. Het bevat enge wezens die de plannen van de personages dwarsbomen. Hier moeten ze mee om leren gaan. Ook zit er magie in het verhaal waardoor het spannend blijft. Niets is immers wat het lijkt. De goed uitgewerkte personages en deze rijke wereld vormen de ingrediënten voor een avontuurlijke reis.
Tijdens het lezen was het haast niet te merken dat dit pas het debuut van Aisling Fowler is. De schrijfstijl is beeldend en sleept je van begin tot eind mee in het verhaal. Het is moeilijk om uit het bevroren bos te ontsnappen, de gebeurtenissen maken dat je continu nieuwsgierig blijft naar wat er nog meer op Twaalf haar pad komt. Deze schrijfstijl is goed toegankelijk voor de doelgroep, de jeugd vanaf 10 jaar. Zij zullen zeker van Twaalf en het bevroren bos genieten. Dit zal ook voor volwassenen gelden. Dit verhaal is een avontuur voor jong en oud vol wijze lessen die altijd van pas komen.