A review by gijshuppertz
Het zout der aarde by Józef Wittlin

3.0

In Het Zout der Aarde (Sól ziemi) uit 1935 beschrijft Józef Wittlin de eerste wereldoorlog uit burgerperspectief. Hoe was het voor de normale burger zoals jij en ik om toentertijd de start van de oorlog mee te maken, de treinen vol met gespannen jongemannen te zien vertrekken naar het front en later de treinen van het Rode Kruis terug te zien rijden vol stillere kreunende jonge mannen. We worden meegenomen langs rouwende moeders, het overlijden van de paus en wat dat betekende voor het Katholieke dorpje waar ons hoofdpersonage is woont en de kleine dingen zoals afscheid nemen van je hond.

Józef Wittlin was een Joods-Poolse schrijver die in de eerste wereldoorlog mee heeft gevochten voor het Oosterijk-Hongaarse rijk. Uit zijn tijd in het leger haalt hij veel inspiratie om voor zijn hoofdkarakter en zo weet hij een zeer accurate en goede beschrijving te geven van de bureaucratie en dekhumanisering die plaats vond in het traject van soldaat worden. In het verhaal, dat start met een van de mooiste prologen die ik tot nu toe heb mogen lezen, volgen wij Piotr een simpele boeren jonge. Piotr woont in een klein dorpje in Oosterijk-Hongarije waar hij een wachtmeester is aan het treinstation. Vanuit zijn perspectief volgen we de start van de oorlog, zijn proces van soldaat worden en zijn reis naar het front.

In het boek las ik een duidelijke pacifistische boodschap en tegelijkertijd een bijzonder mooie beschrijving van de effecten van grote beslissingen op het simpele burgersleven. Het boek sprak mij voornamelijk aan door het zo dichtbij brengen van de eerste wereldoorlog nu er geen generaties meer zijn die de verhalen ons over kunnen brengen. Ik hoop dat het bevalt!

https://www.youtube.com/watch?v=elQakowOKbY&t=686s