A review by nonabgo
Cărţile care ne-au făcut oameni by Dan C. Mihăilescu

4.0

Ce mult mi-a plăcut cărțulia asta! A fost un random read și nu aveam cine știe ce așteptări de la ea, dar tare multă bucurie mi-a adus parcurgerea ei.

Cu mici excepții (textele lui Lucian Boia, Andrei Cornea, care mi s-au părut seci, fără viață), eseurile din acest volum au fost o încântare. Autorii au pus o părticică din sufletul lor în ele, au povestit episoade ale copilăriei și adolescenței lor, am întrezărit fragmente de istorie care le-au marcat tinerețea și lecturile. Mi-am adus aminte de primii ani de cititor, când devoram „Poveștile nemuritoare” din biblioteca bunicilor și volumele de Karl May din cea a părinților.

Volumul este surprinzător de omogen, având în vedere diversitatea de domenii în care activează (sau au activat) personalitățile care și-au lăsat urma în această colecție de texte. Lecturile formatoare sunt, de multe ori, similare, dacă nu chiar aceleași, și m-am regăsit și eu de multe ori acolo.

Nu știu dacă un adolescent ar parcurge cartea aceasta cu ușurință (deși, înțeleg din prefață, s-a dorit a fi un ghid pentru adolescenți), din cauza limbajului uneori prețios al unora dintre autori (Cărtărescu îmi vine acum în minte), dar este un mini-îndreptar de lectură pentru oricine caută idei de texte bune înspre care să-și îndrepte atenția. Eu mi-am notat câteva cărți de filosofie pe care aș vrea să le parcurg (zonă care nu m-a atras în tinerețe).

Închei cu un fragment al domnului Pleșu, care mi-a rămas în suflet:
„Nu trebuie să-ți fie rușine că n-ai citit la timp cărți esențiale, că n-ai citit "tot" ce trebuie citit. Biografia fiecărui cititor are un grafic unic, irepetabil, cosanguin cu evoluția sa interioară, cu nevoile și întrebările proprii, cu ritmuri, limite, întârzieri și devansări specifice.”