A review by dbuntinx
Congo. Een geschiedenis by David Van Reybrouck

4.0

De 39-jarige David van Reybrouck ken je misschien als freelancer voor De Morgen of van zijn "Waar België voor staat" over de toekomst van dit land. Onlangs schreef hij een boek over onze voormalige kolonie Congo die ooit ook wel een tijd Zaïre genoemd werd. Een boek dat heel lang nodig was, gezien er geen enkel degelijk naslagwerk bestond over de geschiedenis van Congo. Centraal in het boek staat Etienne Nkasi, de zwarte oude man die ook op de omslag staat geportretteerd. Hij heeft herinneringen die teruggaan tot het einde van de 19e eeuw, over Stanley en Livingstone enzo.

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die telkens een periode behandelen uit de geschiedenis van Congo. Zo worden bekend klinkende namen als Mobutu en Kabila uitvoerig belicht vanuit historisch en geschiedkundig standpunt. Maar het blijft niet bij een droge opsomming van feiten, oorzaken en gevolgen. Her en der worden verhalen en anekdotes ingeweven die David van Reybrouck te weten kwam in interviews tijdens zijn tien reizen naar Afrika.

Qua schrijfstijl is het - voor Nederlandstalige geschiedenisboeken - een verademing. Het lijkt eerder op een roman of een journalistiek verslag dan op een historisch boek. De vergelijking met de boeken van Michael Chabon krijg ik, om onbekende redenen, niet uit mijn hoofd. Doch zijn er aantal dingen die het leesplezier soms in de weg stonden. Zo heeft van Reybrouck de ambetante gewoonte om aan gebeurtenissen of personen te refereren die nog niet aan bod gekomen zijn om er dan tien pagina's later een uitleg over te geven. Hierdoor is het haast nodig om telkens een heel hoofdstuk te lezen, in plaats van hier en daar de tijd te nemen op de trein of het toilet.

Het boek is zwaar de moeite waard voor mensen die, zoals mij, geen idee hebben van wat Congo nu eigenlijk was. Deze fameuze krachttoer werd dan ook beloond met de AKO Literatuurprijs, de Libris Geschiedenis Prijs en de Jan Greshoffprijs. Voor zover zulke prijzen iets zeggen over de kwaliteit van een boek.

Maar ik kan iedereen aanraden om dit boek te kopen. Het ziet er een ongelooflijk dikke kloefer uit, maar de laatste 100 pagina's zijn allemaal bronverwijzingen.